02 januari 2006

Het getal... 13




Al wordt 13 veelal beschouwd als een ongeluksgetal, toch is het een fraai exemplaar in het cijferrijk. Een priemgetal, alleen door zichzelf en 1 deelbaar.
Dergelijke getallen zijn a-tomas, de ondeelbare deeltjes.

Er zijn zoveel redenen dat het getal 13 een ongeluksgetal is geworden. In vele hotels vind je nog steeds geen 13de verdieping. Kijk maar in de lift. Toch vraag je je als nuchter mens af waar dan wel de dertiende verdieping is gebleven. Vooral als op de 14de verdieping een kamer hebt.
Het getal 13 heeft te maken met het getal van Jezus en de apostelen (inclusief de verrader Judas Iskariot).

En als vrijdag op de 13e valt of als de 13e op een vrijdag valt dan heeft een ieder toch moeite met deze dag om iets nieuws of een bruiloft op te vieren.

Het getal 13 komt toch heel veel voor op het Grote Zegel van de Verenigde Staten. Hier staan 13 sterren op, dertien strepen, een adelaar met 13 veren in elke vleugel en 13 veren in zijn staart, met 13 pijlen in zijn ene klauw en een lauriertak met 13 blaadjes en 13 bessen in zijn andere klauw, 13 letters in het motto eronder, dertien wolkjes in de halo erboven. Dit is 'The coat of arms of the United States of America'. Tel de letters: het zijn er 39, oftewel driemaal 13. Dat maakt het wapenschild waarschijnlijk het minst bijgelovige heraldische teken ter wereld.

Tenslotte, waarom is 13 ongeluksgetal? Dit schijnt ermee te maken hebben dat het één meer is dan 12, dat altijd als een heel gunstig getal beschouwd is (12 tekens van de dierenriem, 12 maanden van het jaar, 12 = 3 x 4, enzovoort). In de Christelijke traditie wordt gezegd dat 13 een ongeluksgetal is omdat aan het laatste avondmaal 13 personen aanzaten, Christus met de 12 apostelen, inclusief Judas. Echter, volgens sommige Christelijke schrijvers is 13 een geluksgetal, want het is ook 10 + 3, de tien van de tien geboden, plus de drie van de heilige drieëenheid.

De positieve betekenis van het getal dertien is eenheid. Bij de Joden is 13 de leeftijd waarbij een de volwassenheid bereikt (Hebreeuws Bar Mitswa). Maar meestal is dertien een ongeluksgetal. Jezus gebruikter het laatste avondmaal met zijn twaalf leerlingen, waarbij ze met zijn dertienen aan tafel zaten. ( Judas was de nummer dertien waarmee het slecht afliep.) Ook liep het slecht af met de vlucht van de Apollo-13 raket. Heel veel hoge gebouwen kennen geen dertiende verdieping en in hotels ontbreekt kamer nummer dertien meestal. Bij de coven (samenkomst) van de twaalf heksen zou de duivel als dertiende lid aanwezig zijn. Het getal dertien heet dan ook wel het duivelsdozijn.

Geen opmerkingen: